Beschermingsbewind
Wanneer je onder beschermingsbewind wordt gesteld, wordt er een bewindvoerder aangesteld. Deze bewindvoerder heeft als taak om jouw financiële zaken te beheren en te zorgen voor een stabiele financiële situatie. De bewindvoerder zal bijvoorbeeld jouw inkomsten en uitgaven beheren, rekeningen betalen en eventuele schulden afhandelen.
Hoe vraag ik beschermingsbewind aan?
Het is belangrijk om te weten dat beschermingsbewind een ingrijpende maatregel is en alleen wordt genomen als er geen andere mogelijkheden zijn om jouw financiële belangen te beschermen. Het doel is altijd om je zoveel mogelijk zelfstandigheid te laten behouden en waar mogelijk te betrekken bij de besluitvorming.
Beschermingsbewind met PGB
Het persoonsgebonden budget (afgekort: PGB) is geld dat je krijgt om zelf zorg, hulp of begeleiding mee in te kopen. Afhankelijk van jouw situatie vraag je het PGB aan bij de gemeente, het zorgkantoor of jouw zorgverzekeraar. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In jouw persoonlijke budgetplan geef je aan hoe je het budget wilt besteden.
PGB
Wil je PGB aanvragen? In een vrijblijvend aanmeldgesprek bespreken we jouw huidige situatie en wat je wilt bereiken. Op basis hiervan kijken we samen met jou naar de mogelijkheden.
Veelgestelde vragen over beschermingsbewind
Beschermingsbewind is een juridische maatregel die wordt ingesteld door de rechtbank. Het wordt toegepast wanneer een persoon door bijvoorbeeld lichamelijke of geestelijke beperkingen niet meer in staat is om zijn of haar financiële zaken zelfstandig te regelen. Een bewindvoerder wordt dan aangesteld om deze persoon te helpen bij het beheren van zijn of haar vermogen.
Personen die door bijvoorbeeld een geestelijke of lichamelijke beperking niet meer in staat zijn om hun financiële zaken te regelen, kunnen onder beschermingsbewind worden geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege dementie, een verstandelijke beperking, verslaving of andere omstandigheden die het zelfstandig beheren van geld bemoeilijken.
Beschermingsbewind kan van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand herstelt van een tijdelijke situatie, of het kan langdurig zijn, bijvoorbeeld in het geval van blijvende geestelijke of lichamelijke beperkingen. De duur van het bewind wordt bepaald door de rechtbank en kan worden gewijzigd of beëindigd als de situatie van de betrokkene verandert.
Ja, het is mogelijk om als familielid of bekende beschermingsbewind aan te vragen voor iemand anders. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij de rechtbank in het gebied waar de persoon woont. De rechtbank zal dan beoordelen of er voldoende redenen zijn om beschermingsbewind in te stellen en wie de bewindvoerder zal zijn.