Mentorschap

Kan je door geestelijke of lichamelijke beperkingen zelf niet meer beslissen over jouw persoonlijke verzorging, verpleging en/of begeleiding? Denk hierbij aan dementie, psychische problemen of een handicap. Van den Bosse helpt jou beroep te doen op mentorschap via de kantonrechter.

Tijdens het mentorschap krijg je je eigen belangenbehartiger die jou wettelijk vertegenwoordigd. Daarnaast is jouw mentor jouw adviseur en vertrouwenspersoon voor al je persoonlijke zaken. De mentor komt geregeld bij je op bezoek en voert overleggen met de zorgverleners en behandelaars. Ook bespreekt hij of zij jouw zorgplan en wordt het medische beleid vastgesteld in samenwerking met jouw arts.

Persoonlijk

Je wilt gezien en gehoord worden. Daarom gaan we altijd met je in gesprek. Onze collega’s kennen iedere klant.

Betrouwbaar

We houden onze beloften, zoeken naar de beste oplossingen en blijven bij tegenslagen met je in gesprek.

Professioneel

We gaan respectvol met je om en beschikken over de juiste vaardigheden en integriteit. 

Mentorschap & PGB 

Je bepaalt zelf hoe, waar, wanneer en van wie je zorg ontvangt. Met een persoonsgebonden budget (PGB) kun je zelf zorg, hulp of begeleiding inkopen. Afhankelijk van je situatie vraag je het PGB aan bij de gemeente, het zorgkantoor of je zorgverzekeraar, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In je persoonlijke budgetplan geef je aan hoe je het budget wilt besteden.

Je houdt de regie in handen, schakelt zelf ondersteuning in en maakt afspraken met de zorgverlener. Wij helpen je met de administratie en het waarborgen van de kwaliteit en continuïteit van je zorg.

Wil je PGB aanvragen in combinatie met mentorschap? In een vrijblijvend aanmeldgesprek bespreken we je situatie en doelen om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Veelgestelde vragen over Mentorschap

Wat zijn veelgestelde vragen over mentorschap? Staat jouw vraag er niet bij? Neem even contact met ons op.

Wat is mentorschap?

Mentorschap is een maatregel voor personen die niet in staat zijn zelf beslissingen te nemen over niet-financiële zaken. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals ouderdom, ziekte of verstandelijke beperking.

Wat kost mentorschap?

Kosten van mentorschap zijn wettelijk vastgesteld. Onder het kopje “tarieven” op de website staan de actuele kosten van mentorschap.

Wanneer is mentorschap nodig?

Mentorschap is nodig op het moment dat blijkt dat iemand tekortschiet in het behartigen van zijn belangen op het gebied van gezondheid en welzijn.

Wanneer eindigt mentorschap?

Het mentorschap eindigt door het verstrijken van de tijdsduur waarvoor het is ingesteld, maar ook door overlijden of onder curatelestelling van de betrokkene.

Mentorschap kan worden aangevraagd bij de kantonrechter door:

  • De persoon zelf
  • Echtgenoot of andere partner
  • Familie zoals ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zusters, ooms, tantes, neven en nichten
  • Iemand die het gezag heeft, zoals de voogd als de persoon minder dan 18 jaar oud is
  • De bewindvoerder, curator of mentor
  • De officier van Justitie
  • De organisatie die de persoon begeleidt

Wij staan voor je klaar!

Wil je meer weten over mentorschap of wil je jezelf of iemand in jouw omgeving aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op.